Oyuncular: Bradley Cooper (Phil Wenneck, Damadın en yakın arkadaşı, evlilik hayatından sıkılan bir ilkokul öğretmeni); Ed Helms (Stu Price, diş doktoru, damadın arkadaşı); Zach Galifianakis (Alan Garner, gelinin erkek kardeşi); Justin Bartha (Doug Billings, Damat); Heather Graham (Jade)
Konusu ve yorum: Biliyorsunuz burada ilişkiler ve evlilik hakkındaki filmleri tanıtıyorum. Bu filmin alakası yok gibi görünebilir ilk bakışta ama Amerikan filmlerinde zaman zaman karşımıza çıkan "bekârlığa veda partisi" gibi bize yabancı bir ritüel hakkında olduğu için ekledim.
Film, damadın (Doug) arkadaşının 5 saat önce gelini telefonla arayarak onu kaybettiklerini söylemesiyle başlar. Sonra 2 gün öncesine döneriz ve neler olduğunu izleriz. Doug, Phil, Alan ve Stu dört arkadaş Doug'un bekârlığa veda partisi için bir geceliğine Las Vegas'a giderler. Ertesi gün Phil, Alan ve Stu otel odasında uyandıklarında otel odasında bir tavuk, bir kaplan ve bir bebek vardır ve Doug ortalıkta yoktur. Kendisi de diş doktoru olan Stu'nun ön dişlerinden birisi çekilmiştir. Hiç birisi önceki gece ne olduğunu hatırlamamaktadır. En kötüsü ertesi gün düğünü olan Doug'un ortalarda olmamasıdır. Önceki gece ne olup bittiğini ve damadın nerede olduğunu anlamaya çalışırlar.
Her biri birbirinden farklı dört kişinin tuhaf, eğlenceli hikâyesi. Stu nişanlısından gizlice gelmiştir. Son derece kontrolcü olan nişanlısı sürekli arayıp nerede olduğunu sorar, o da yalan söylemek zorunda kalır. Nişanlısından dayak yemesine, aldatılmasına ve sürekli hakarete maruz kalmasına rağmen yine de onunla evlenmeye kararlıdır. Filmin sonunda Stu yaşadığı maceranın etkisiyle değişmiş ve artık daha çok risk alabilen bir adam olmuştur. Kendisine hak etmediği şekilde davranan nişanlısını terk eder. Alan, son derece garip davranışları olan diğer taraftan müthiş bir hafızası olan (muhtemelen Asperger sendromu tanısı alır) sıradışı birisidir. Phil, evli barklı ama evlilik hayatının erkeklere göre olmadığını düşünen, serseri ruhlu bir öğretmendir.
Bir önceki gece neler olduğunu araştırırken, bir polis arabası çaldıklarını, Mike Tyson'un evine gizlice girerek ev hayvanı olarak beslediği kaplanını çaldıklarını ve kumarhanede mafya babası garip bir orta Asyalıyla başlarını derde soktuklarını öğrenirler. Filmin sonuna kadar damada ne olduğunu anlayamazlar. Ne mi olmuş? Gerçi bu film bir kaç kere seyredilebilecek kadar komik ve eğlenceli ama ilk kez seyredecekler için filmin heyecanını kaçırmamak adına filmin sonunu söylemeyeyim.
Bekârlığa veda partisi (bachelor party) batı ülkelerinde yaygın bir “geçiş töreni”dir. Bizde nasıl sünnet töreni erkekliğe bir adım sayılıyorsa batı ülkelerinde de sosyal statü değişikliğini sembolize eden bir çeşit tören bu. Yalnızca Amerika’da yılda 2 milyon çiftin evlendiği düşünüldüğünde bu partilerin organizasyonun ne kadar büyük bir pazar oluşturduğu anlaşılabilir. Amerika için Las Vegas bu partiler için ideal bir mekân kabul ediliyor. Bu ve benzeri filmlerin bu pazarda reklam amaçlı olarak kullanılıyor olabileceğini düşünmeden edemiyor insan.
Bekârlığa veda partisinin geçmişinin eski Yunan'da Spartalılara kadar uzandığı söyleniyor. Sparta'da damadın arkadaşları bekârlığın son gününde bir davet vererek kutlama yaparlarmış. Zaman içinde partinin şekli değişerek damadın bekârlığında yapmasına izin verilen ancak evlendikten sonra bir daha yapamayacağı şeyleri son bir kez yaptığı bir partiye dönüştürülmüş.
Bence bu gelenek erkekler için evlilik kurumunun ruhsal açıdan çelişkilerle dolu olduğunu gösteriyor. Evlenmeden önce bir kadınla birlikteliğin mümkün olmadığı bir kültürde bir kadını elde etmenin tek yolu evlilik olunca, erkek de evliliğe seve seve razı oluyor. Ama evlenmeden önce cinselliğin yaşanması günümüzde batı kültürünün hâkim olduğu coğrafyalarda olağan karşılanıyor. Bu durumda özellikle erkekleri evlenmeye zorlayan faktörlerden biri ortadan kalkmış oluyor. Sonuç olarak evlilik giderek daha fazla biçimde erkekler tarafından kapana kısılma ve aldığından daha çok verdiği ve fedakârlık yaptığı bir anlaşma olarak algılanıyor. Bekârlığa veda partisinin böyle bir psikolojiyle geçen yüzyıl içinde form değiştirmiş ve yaygınlaşmış olabileceğini düşünüyorum.
Hem komik hem de merakla son dakikasına kadar seyrettiren bir film. Komedi filmlerinden hoşlananların seyretmesini tavsiye ederim.
RSS Facebook Twitter ilicMedia