ruhikizi

Kütüphane - Kitaplar

  • Sosyal Fobi

    sosyal fobi
    “Kalem aldın kaşlarını çatmaya / Hicap ettim adın sual etmeye.” Dadaloğlu


    Sosyal anksiyete bozukluğu ve sosyal fobi eş anlamlı olarak kullanılan terimlerdir ve iki terim dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Sosyal anksiyete bozukluğu diğer insanların gözleri üzerinde olunduğunda yaşanan yoğun bir endişe halidir. Rahatsızlığın şiddeti ne kadar fazla ise o ölçüde başka insanlar için sıradan durumlar rahatsızlık kaynağı olacaktır. Sosyal anksiyetesi olanlar; konuşmayı başlatamazlar, göz göze gelmekten kaçınırlar, diğer insanlara göre daha az konuşurlar, daha uzun süre sessiz kalırlar, cevap vermekte gecikirler, konuşmaya eşit ölçüde katılamazlar, bazen meslekleri gereği insanlarla ya da toplum önünde konuşmak zorunda olsalar bile, yeterli ya da rahat görünmek için fazla çaba harcarlar. Dikkatleri kendilerine yönelmiş durumdadır; diğer insanların kendileriyle ilgili ne düşündüğüyle fazla meşguldürler; bu kendine yönelme süre giden bir iç diyalog halindedir.

    Sosyal anksiyete, fiziksel görünümle ilgili bir kaygı şeklinde de olabilir. Psikiyatrik hastalılarla ilgili en yeni sınıflandırma sisteminde (DSM- IV, 1994), yaşanılan kaygı günlük yaşamı ciddi bir şekilde etkiliyorsa, 18 yaşının altındaki kişilerde en az altı ay boyunca devam etmişse bu durumda ‘sosyal anksiyete bozukluğu’ tanısı konulmaktadır. Sosyal fobide görülen bilişsel belirtiler özetle; “rezil olacağım”, “komik duruma düşeceğim”, “herkes ne kadar aptal olduğumu düşünecek”, “ne kadar beceriksiz olduğum anlaşılacak”, “bir daha kimse benimle arkadaşlık yapmak istemeyecek” şeklindedir. Bedensel belirtiler ise genellikle yüz kızarması, çarpıntı, terleme, titreme, gerginlik, midede rahatsızlık, ağız kuruluğu, nefes almada güçlük, bayılma hissi, baş dönmesi ve kulak çınlaması şeklinde kendini gösterir.

    Son yıllarda sosyal fobi başta olmak üzere anksiyete bozukluklarıyla ilgili giderek daha fazla sayıda araştırma yapılmaktadır. Epidemiyolojik çalışmalarda sosyal fobinin ya da yeni adıyla sosyal anksiyete bozukluğunun (SAB) sık görülen bir bozukluk olduğunun saptanmasıyla sosyal fobiyle ilgili bu çalışmaların önemini arttırmıştır.

    Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy



  • Evlilik, Aşk ve Kadın Erkek İlişkileri Üzerine Filmler
    evlilik, filmKütüphanemizin bu bölümünde evlilik, aşk ve ilişkiler hakkındaki filmlerin tanıtımını ve yorumlarımı bulabilirsiniz. Güzel film bir taraftan keyifli vakit geçirmemizi sağlarken diğer yandan da hayata dair yeni şeyler öğrenmemizi sağlayabilen filmdir. Mükemmel film ise bunu yaparken kalıcı bir iz bırakan filmdir. Yakın ilişkiler ve evlilik üzerine çekilmiş binlerce film var. Ben internette tavsiye edilen ve çok beğenilen filmlerden seçerek seyrettim ve yorumladım. Sizler de benim yorumlarımı okuyarak seyredip seyretmeyeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz. Umarım faydalı olur. Bu bir forum değil ama eğer sizin de seyredip evlilikle ilgili çarpıcı bulduğunuz filmler varsa iletişim bölümümüzden yorumlarınızla birlikte bize iletebilirsiniz.


  • Cinsellik Seks ve Cinsel Sorunlar
    cinsel işlev bozukluğuCinsellik ve ilgili sorunlar evlilik hayatında önemli bir yer tutar. Tedavi edilmeyen cinsel sorunlar evlilik için yıkıcı olabilmekte ve evliliği boşanmaya götürmektedir. Bu kitapta cinsel sorunlarınızla ilgili birçok bilimsel bilgiyi size sunacağım. Erkekte sertleşme (ereksiyon) bozukluğu, erken boşalma, kadında cinsel ilişkiye girememe (vajinismus), cinsel istek bozukluğu, orgazm sorunları, seks terapisi, cinsel sapkınlıklar, pedofili, cinsel işlev bozukluklarının bilişsel davranışçı yöntemle tedavisi gibi birçok sorunla ilgili sitemizde bilgi bulabilirsiniz. Bu kitapta alan bilgilerin doğru ve güncel olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bununla birlikte sitede yer alan bilgilerin kendi kendine tedavi için kullanılması değil bilgilendirme hedeflenmektedir.

    Eğer cinsel yaşamınızda sorunlarınız varsa evlilik terapisi için başvurduğunuz uzmana açıkça ifade etmenizde fayda var. Bazı evlilik terapistleri aynı zamanda seks terapisi alanında da çalışmakla birlikte çoğu zaman seks terapisi ayrı bir uzmanla görüşmenizi gerekli kılacaktır.

    Cinsel işlev bozuklukları nelerdir?
    Psikiyatrik Sınıflandırma Sistemlerinde Cinsel işlev bozuklukları şu başlıklar altında yer almaktadır:
    Cinsel İstek Bozuklukları
    Azalmış (Hipoaktif) Cinsel İstek Bozukluğu
    Cinsel Tiksinti Bozukluğu
    Cinsel Uyarılma Bozuklukları
    Kadında Cinsel Uyarılma Bozukluğu
    Erkekte Erektil Bozukluk
    Orgazmla İlgili Bozukluklar
    Kadında Orgazm Bozukluğu (İnhibe Kadın Orgazmı)
    Erkekte Orgazm Bozukluğu (İnhibe Erkek Orgazmı)
    Prematür Ejakülasyon (Erken Boşalma)
    Cinsel Ağrı Bozuklukları
    Disparoni (Genel Tıbbi Bir Duruma Bağlı Olmayan)
    Vajinismus (Genel Tıbbi Bir Duruma Bağlı Olmayan)

    Alt Tipleri
    Nasıl başladığını göstermek için: Yaşam Boyu Tipi; Edinsel Tip; Yaygın Tip; Durumsal Tip
    Eşlik eden etyolojik etkenleri göstermek için: Psikojenik Etkenlere Bağlı; Bileşik Etkenlere Bağlı