"Evlenmek için doğru insanı bulmak, içinde biri zehirli diğerleri zehirsiz on yılan bulunan bir torbadan zehirsiz yılanı çekmek gibi bir şeydir" Thomas Moore, Ütopya.
Evlilik insan hayatındaki en önemli adımlardan birisidir. Birçok insan için mutluluğun ve mutsuzluğun temel kaynağı evliliktir. Öyle ki iyi bir evliliği olanların ruh sağlıkları da o ölçüde mutsuz evlilikleri olanlardan daha iyi durumdadır. Evliliği hayat dediğimiz zamanın ne kadarını ayırdığımız üzerinden değerlendirecek olursak birçoğumuz için hayatımızın en önemli parçası olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Evliliği Thomas Moore içi zehirli yılanlar dolu bir torbadan zehirsiz olanı seçmeye benzetiyor. Birçok çift gördüm, evlilik öncesi uzun süren tanışma ve nişanlılık döneminden sonra yaptıkları evlilikte kısa süre sonra anlaşamadıklarını fark etmişlerdir. Demek ki ne kadar dikkatli bir tercih yaparsak yapalım gene de bir miktar şans faktörünün de rolünü inkâr etmek mümkün değilmiş gibi görünüyor. Elbette evliliğimizde mutlu olmak için yapabileceklerimiz var.
Birçok çiftin başka birçok şey için harcadıkları emeği evlilikleri için harcamadıklarını görmek üzücü. Yüzyılımızda bana öyle geliyor ki ilişkilerde adanmışlık çok azaldı. Giderek pek çok çift evliliğe ya, "yürümezse ayrılırız" diyerek başlıyor, ya da evlilikte keramet olduğunu düşünerek. Hâlbuki bir diğer yol var ki, o da evlenmeden önce evlenmeyi düşündüğünüz kişiyi tanımak. Evlendikten sonra da sorunlar yaşıyorsanız, sorunlar birikmeden sorunları çözmek, belki de daha hiç sorun yaşamadan sorunlu olabilecek alanları keşfetmek daha akıllıca bir yol olsa gerek. Güzel bir ev döşemek, güzel bir düğün yapmak ve güzel bir araba sahibi olmak için harcadığımız onca emek ve parayla karşılaştırıldığında eşimizle ilişkimiz adına yapacağımız yatırımın değeri nedir acaba?
Bu sitede yazılanlar ilişkinizin güçlü yanlarını keşfetmeniz ve olası sorun alanları üzerinde çalışmanız için iyi bir fırsat olabilir sizin için.
Önemli bir noktaya daha değinmem gerekir. Bu sitede yer alan bilgileri ben üretmedim ya da bütün düşünceler benim zihnimin ürünü değil elbette. Yer yer bilimsel çalışmalardan ya da istatistiklerden faydalandım ya da kimi zaman düşünürlerin edebiyatçıların ifadeleri aktardım ya da kullandım. Ama bütün bunları kendi aklımın süzgecinden geçirdim. Bir fikre katılmıyorsam bunu da açık yüreklilikle ifade etmekten çekinmedim. İnanmadığım bir şeye de inanıyormuş gibi de yapmadım. Siz de okuduklarınızı kendi aklınız ve yüreğinizin süzgecinden geçirin ama diğer taraftan bilin ki aklımız bizi yanıltabilir, yüreğimizin sesini ise zaten çok dikkatle dinlemeliyiz.
Bu site evlilik bağıyla bağlı olmasa da değer verilen, evliliğe göre daha az da olsa adanmışlık içeren bütün ilişkiler için yazılmış olduğundan site boyunca "eş" ifadesi ilişkindeki bir kadın veya bir erkek için kullanılmıştır.
Birçok sebebi var evlenmemizin. Yalnız kalmamak için, sevdiğimiz birini kaybetmemek için, seks yapmak üzere sürekli birilerini arayıp durmamak için (garip, ama birçok insanın tek gerekçesi bu!), çocuk yapmak için vs gibi gerekçelerle evleniliyor. Bilimsel bir araştırma kapsamında, evliliğin kendileri için ne anlama geldiği eşlere sorulduğunda hiç de azımsanmayacak bir oranda "toplumsal ve dini açıdan kabul edilen ve istenildiğinde hazır olan seks" yanıtı alınmıştır. Birçok insanın belki farkında olmadığı belki dile getirmek istemediği bir evlenme gerekçesi bu. Maalesef gerçekten de birçok insanın cinsel cazibe peşinde, cinsel doyum hayattaki tek haz kaynağıymış gibi diğer birçok faktörü dikkate almadan evlendiğini görüyoruz. Çocuk yapmak, evliliğin en başta gelen ve belki de en derinden gelen içgüdülerimizden kaynaklanan evlilik sebeplerinden birisidir. Saydığımız bu gerekçeler birçok kişi için çok soğuk, pek de romantik olmayan gerekçeler gibi gelebilir. İnsanlar çoğu kez bu kadar karmaşık düşünmezler, hatta belki bu meseleleri hiç düşünmezler. Basitçe birine âşık olmuşlardır ve âşık oldukları kişiyle hayat boyu birlikte olmak istedikleri için evlendiklerini söyleyeceklerdir. Yanlış da değil, ama evliliğin düşünmediğimiz ama orada olan gerekçeleri karşılanmadığında evlilik sonlanır ya da mutsuz bir biçimde devam eder. Burada basitçe sevdiğimiz birini kaybetmemek için dediğimizde karşımıza yeni bir soru çıkıyor: "neden severiz, neden başkasını değil de sevdiğimiz kişiyi severiz?" Bu sorunun cevabını vermek kolay olmasa da aşkı anlattığımız ileriki bölümlerde evlilikte uyumu anlattığımız bölümde bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.
Evlenmek için birçok yerinde gerekçeniz olabileceği gibi evlenmek için birçok yanlış gerekçeniz de olabilir. Evlenmek için gerekçe olmaması gereken sebepler şunlardır:
1) Kendi ailemizden kaçmak için evlenmek. Genellikle erken yaşta yapılan evlilikler bu türden evliliklerdir. Elbette kırsal bölgelerde evlilik yaşı ortalama olarak biraz küçüktür ama şehirlerde daha ileri bir yaşta evlilik sosyal olarak kabul edilebilir olsa da bazı gençler, içinde yaşadıkları aileden bir an önce kurtulmak için evlenme yoluna gidiyorlar. Genellikle de yağmurdan kaçarken doluya tutuluyorlar. Kötü bir aile ortamında büyüyen gençler iyi bir evlilik için gerekli psikolojik donanımdan ve iyi örnekten yoksun olduklarından tercihlerini pek de uygun olmayan bir eşten yana kullanıyor çoğu kez.
2) Anne babamızı cezalandırmak için evlenmek. Bazı genç kızlar anne babalarına kızarak onların asla onaylamayacakları erkeklerle evleniyorlar. Oysa tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkânıdır. Gençliğimizde ne kadar uzaklaşırsak uzaklaşalım, kendimizi kendimizle ailemizin değerleri arasında bir orta yerde buluruz orta yaşlara gelindiğinde.
3) Bu kadar zamandır birlikteyiz, artık geri dönüşü yok diyerek evlenmek. Yanlış gerekçelerle başlayan bir ilişki, özellikle de üniversite yıllarında, yalnızca yeni birisini bulamamaktan korktuğu ya da yalnız kalmamak için sürdürülen bir ilişki, sürmesi gerekenden uzun sürüp, sonra da "artık bu kadar zamandır birlikteyiz, evlenelim de nasıl olacağını bir görelim" diye evlilik gerçekleşebiliyor. Bu evlilikler uzun çıkma sürecine kıyasla çabucak bitiverebilir.
4) Hiç yoktan iyidir diyerek evlenmek. Bir süredir çıktığımız kişi aslında bizim için olmazsa olmaz beklentilerimizi karşılamasa da "daha iyisini nasıl olsa şimdiye kadar bulamadım" diyerek eşimiz oluverir. Oysa ilişkinin en başında doğru adımlar atılabilse ve olmazla olmazlar ihmal edilmemiş olsa bu ilişki bu kadar uzamayacaktı, bırakın evliliği.
5) Ben güçlüyüm sorunları çözerim diyerek var olan sorunları görmezlikten gelerek ya da eşimizi değiştirebileceğimizi ümit ederek evlenmek. Evlilik kadın ve erkeğin birbirini değiştirmeleri üzerine kurulu değildir. Elbette evlilik ve zaman insanı değiştirir ama uyum için değişmesi gereken çok şey varsa, bu ümitle evlenilmemelidir, çünkü çoğu kez ya hiç değişim olmaz ya da değişim istediğimiz yönde olmaz.
Yukarıda yanlış gerekçelerle evliliği anlattım. Bu konulara ilerleyen bölümlerde tekrar tekrar değinilecek ve bu yanlışlara düşmemek için en başında henüz yeni tanışıldığında yapılması gerekenler de anlatılacak.
RSS Facebook Twitter ilicMedia