Kadın Cinsel İşlev Bozukluklarında Tedavi
Seksüel disfonksiyonları bütün kadınlarda tedavi edebilecek tek bir teropotik yaklaşım yoktur. Belli bir tedavi yönteminde genellikle tedaviye cevap vermeyenler üzerinde durulmamaktadır.
Sistematik desensitizasyonun dayandığı resiprokal inhibisyon Wolpe tarafından şöyle açıklanmıştır: “Eğer anksiyeteyi azaltan bir cevap anksiyete yaratan bir uyaranla birlikte verilirse uyaran ve anksiyete arasındaki bağlantı zayıflar.” Seksüel disfonksiyonlarda en sık kullanılan anksiyete azaltıcı cevap derin kas gevşemesidir. Sistematik desensitizasyonda derin kas gevşemesinin kısmi bir yeri vardır.
İlk görüşmede sistematik duyarsızlaştırma tekniğinin genel prensipleri hastanın anlamayacağı terminoloji kullanmadan anlatılmalıdır.
Yapılması gereken ilk işlerden birisi hastaya sorunlarında yalnız olmadığını anlatmaktır. Bu hastayı rahatlatır ve sorununun çözümlenebilir olduğuna inanmasını kolaylaştırır.
Hastanın hali hazırdaki cinsel sorunlarının geçmişi ve bugünü, eğer varsa son zamanlardaki değişiklikler, eşinin bu sorununa yaklaşımı araştırılır. Eğer önsevişmenin olmaması veya uzatılması gibi bir sorunları varsa bunun üzerinde detaylı olarak durulur.
Her kadının sekse karşı bir şekilde öğrenilmiş duygularının ve geliştirdiği davranınşlarının olduğu, tedavinin bu düşünce ve duyguların tersine döndürülmesi bazen yeni davranışların öğrenilmesine dayandığı açıklanır. Örnek verilecek olursa bazen kadınlar herhangi bir sebepten orgazm olamadıkları halde cinsel ilişkilerine aynı şekilde devam ederler. Bu hayal kırıklığı uğratır. Yalnızca hayal kırıklığı değil fiziksel rahatsızlıkda büyür. Bir kez başarısızlığa uğradığında kadın bir sonraki cinsel ilişki denemesinde kendisini zorlar. Bu zorlama sorunu çözmekten ziyade daha da güçleştirir. Zaman içinde kadın seksten uzaklaşabilir veya sorunların kaynağı olarak kocasını görür. Bu duruma seksle hiç ilgisi olmayan başka sorunlar ortaya çıkar. Bu şekildeki bir açıklama hasta tarafından kolaylıkla anlaşılır. Hastalığı onun için bir gizem olmaktan çıkar. Pek çok kadın terapistin anlattıklarının farkındadır ama bu terimlerle düşünmemiştir.
Seks terapisi sırasında eşlere verilen ödevlerin yapılması yalnızca mekanıik bir uygulama değildir. Bu uygulamalar sırasında cinsel sorunun temelinde yatan emosyonel reaksiyonlar ortaya çıkar ve bu reaksiyonlar üzerinde durulması psikoterapi sürecinin önemli bir parçasıdır. Örneğin empotans sorunu olan bir erkek kendisini sırt üstü eşinin okşamalarına bırakamamaktadır. “Bundan hoşlanmıyacak. Yorulacak. Benim hasta olduğumu düşünecek. Onun orgazm olması için ben de bir şeyler yapmalıyım.” şeklinde reddedilme düşünceleri uyanabilir. Gizli bir güvensizlik hastanın empotansına neden olmaktadır.
Sex terapisi eşle birlikte çalışmayı gerektirir. Partneri olmayan kişilerde para karşılığında birlikte ödevleri yapabileceği birisiyle ödevleri yapması gibi bir yolu önerenler olsa da seksin humanistik yönünün bu şekilde yapılan seksde eksik kalması nedeniyle sakıncaları vardır. Bunun yerine bireysel psikoterapi yöntemini önerenler vardır.
Eşlerin sex terapisinden faydalanıp faydalanmayacağına karar verilmelidir. Başlangıçta sorunların asıl kaynağı bilinmese de başlangıçta bir ön hipotez kurulmalıdır.
Seks terapisinin kimin için uygun olduğuna ve kimin daha çok faydalanacağına dair kesin kurallar olmamakla birlikte bazı faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
RSS Facebook Twitter ilicMedia