ruhikizi

Cinsellik Seks ve Cinsel Sorunlar

Cinsel Kimlik ve Eşcinsellikle İlgili Diğer Konular

cinsel kimlik transseksüalite eşcinsellik
Karşıt giysicilik ya da fetişizim nedir?

Psikiyatride “karşıt giysicilik” ya da “transvestik fetişizim” olarak tanımlanan durum kadın ya da erkeğin biyolojik cinsiyetinin karşıtı olan cinsel kimlik görüntüsüne bürünmesidir. Erkek vücudunun çeşitli bölgelerinin hassas olması olağan kabul edilse de karşıt giysicilik için aynı şeyi söyleyemeyiz. “Cinsel kimlik disforisi” denilen cinsel rolü ya da kimliği ile ilgili sürekli bir rahatsızlığının olması durumunda transvestik fetişizmi olan kişilerin tedavi için başvurduğu bilinmektedir. Tedavi psikoterapi olmakla birlikte takıntılı cinsel uğraşların olduğu durumda ilaç tedavisi kullanılabilir. Ya da zorlayıcı bir biçimde seksle ilgili düşünce, dürtü ve sık seksüel davranışların olduğu durumlarda hormonal tedavilerin kullanılabildiği bildirilmektedir.

Tedavinin etkili olabilmesi için uzun süreli bir tedavi planının yapılması gereklidir. İlaç tedavisinin etkili olduğuna dair yayınlar olmakla birlikte (Rubenstein EB, Engel NL. Successful treatment of transvestic fetishism with sertraline and lithium. J Clin Psychiatry. 1996 Feb;57(2):92.) asıl tedavinin sorunun gelişmesinde rol oynayan gelişimsel faktörler üzerinde duran uzun süreli psikodinamik psikoterapilerdir. Gelişimsel faktörlere bakıldığında sorunu olan kişilerin büyük çoğunluğunun ilk doğan çocuk, tek çocuk ya da ilk erkek çocuk olduğu söylenmekte. Dikkati çeken diğer bir nokta da bu erkeklerin anneleriyle babalarına göre çok daha güçlü ve pozitif ilişkilerinin olmasıdır. Büyük çoğunluk anneleriyle çok pozitif, babalarıyla da çok negatif ilişki bildirmişlerdir. Görünen o ki kardeşlerin etkisi dışında evdeki kadın figürlerinin yoğun etkisi bir faktör gibi görünmektedir. Nasıl bir karardan söz ediyorsunuz anlamadım ama bir uzmandan destek almanızda fayda var.

↑ Sayfa Başı
Feminen ne demektir?
Kadınsı davranışları olan erkeğe “feminen” ya da eski dilde “hünsa” denir.

↑ Sayfa Başı
Makatımda kaşınma oluyor, bu eşcinsel olabileceğim anlamına gelir mi?
Makattaki kaşıntınıza bakarak cinsel tercihinizi yapmayacaksınız umarım. Bir dahiliye uzmanıyla görüşün, parazit olabilir. Ergenlik döneminde cinsel tercihle ilgili soru ve sorgulamaların olması olağandır. Muhtemelen parazite bağlı bir kaşıntı bu kafa karışıklığını daha da arttırmış olabilir. Makat her iki cinste de hassas bir organdır, parmağınızı kullandığınızda iyi hissetmenizin pek bir anlamı yok!!!
↑ Sayfa Başı
Homoseksüel erkekte orgazm nasıl olur?

Anal bölge hem kadın hem de erkekte hassas bir bölgedir. Heteroseksüel ilişkiyi düşündüğümüzde kadının yalnızca vajinal yolla, yalnızca klitoral yolla ya da her ikisi birden orgazm olduğunu biliyoruz. Homoseksüel ilişki söz konusu olduğunda da muhtemelen böyledir. Homoseksüel ilişkide orgazm olamama şikayetiyle ilgili bir psikiyatrik tablo benim bildiğim kadarıyla tanımlanmış değil.

↑ Sayfa Başı
Bazı erkeklerden etkileniyorum. Bu eşcinsel olduğum anlamına gelir mi?
Eğer partner olarak karşı cinsle ilişki kuruyor ve cinsel fantezilerinizde karşı cins genel olarak yer alıyorsa ve karşı cinsle cinsel ilişkiniz yoksa ya da kendi bedeninizi yadırgamıyorsanız (yani kendinizi erkek olarak hissediyorsanız) bir eşcinsellik ya da cinsel kimlik bozukluğu olduğunu sanmıyorum. Ancak cinsel kimliğinizle ilgili çatışmalarınız olabilir. Belirli tipte erkeklerden söz etmişsiniz, erkeksi özellikleri belirgin erkeklerse örneğin söz konusu olan, belki de kendinizi bir erkek olarak yeterli bulmuyor ve bir karşılaştırma ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Elbette bir uzmana danışmanızda sorunu ve çözümünü netliğe kavuşturmak açısından fayda var.
↑ Sayfa Başı
Eşcinsellik tedavi edilmesi gereken bir durum mudur? Eşcinsel birinisinin tedavi gerektiren durumları olabilir mi?
Bu sorunun cevabı hem evet hem hayırdır. Eşcinsellik modern psikiyatri tarafından bir tercih olarak görülmektedir ve bu nedenle tedavi edilmesi gereken bir durum olarak görülmez. Ancak özellikle ülkemizde henüz eşcinsel bir ilişkinin tepki görmeden açıkça yaşanması kolay değil. Gözlemlediğim kadarıyla bu zorluk nedeniyle eşcinsel bireyler kendi aralarında küçük topluluklar halinde yaşamayı tercih ediyorlar. Ancak bu küçük topluluklar içinde yaşıyor olmanın getirdiği kolaylıklar kadar önemli olumsuzlukları da var. Bu topluluklar içinde düzenli bir ilişkiyi sürdürmeyi isteyen ve bunu başaranlar olduğu gibi, ağır kişilik bozuklukları olanlara da katlanmak gerekebiliyor. Aslında bu toplulukla doğrudan bağlantısı olmayan, cinsel kimlikle ilgili sorunu olmayan ama ağır bir kişilik bozukluğunun sonucunda cinsel sapkınlıkları olanların da kimi zaman sado- mazoşist bir ilişki için partner bulmak amacıyla bu gruplara yaklaştıklarını hastalarımdan duyuyorum.

Bunlar belki sorunuzla doğrudan bağlantılı olmayan çağrışımlarım. Partnerinizle ilişki sorunlarının bu genel güçlüklerden tamamen bağımsız olacağını da düşünmüyorum. Eşcinsel ya da değil fark etmez, her arkadaşlık yürümüyor, ya da her ilişki yürümüyor. Ama insan olarak bir kaybın telafisi ne kadar güç ise, ya da kayıp sonrasında destek sistemleri ne kadar zayıf ise bu kaybı göze almak da o kadar güçleşir. Tedavisi gerekmeyen bir cinsel tercih olarak görülse bile sosyal sorunlar nedeniyle, psikoterapi konusunda deneyimli bir psikiyatr ya da klinik psikologla görüşmenizi tavsiye ederim. Eşcinsellerin dünyasını anlar mı diye endişe etmeyiniz. Bir anoreksiya nervozanın, obsessif kompulsif kişiliğin de dünyasına girmemiz imkansız ama dinamiklerini anlayabiliriz.
↑ Sayfa Başı
AİDS hastalarında psikiyatrik bozukluklar görülebilir mi?
Evet. Yaygın anksiyete bozukluğu, post travmatik stres bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk başta olmak üzere anksiyete bozuklukları, hastaların yüzde 4 ile 40’ında depresif bozukluklar, yüzde 5 ila 20’sinde uyum bozukluğu HIV virüsünün enfeksiyonuna bağlı olarak görülebilir. Demans ve delirium enfeksiyona bağlı olarak görülebilecek diğer psikiyatrik tablolardır.
↑ Sayfa Başı